Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Oszczędne leniwe pierogi

Składniki: 40 dag chudego twarogu, mączny ziemniak, 5 białek, 10 dag mąki do posypania, 3 łyżki tartej bułki, cynamon, starta skórka z cytryny, sól.

Ziemniak ugotuj w mundurku, Odstaw do wystudzenia i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Całość wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go i pokrój w niewielkie romby.

Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku. Następnie posyp tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.