Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Oszczędne leniwe pierogi

Składniki: 40 dag chudego twarogu, mączny ziemniak, 5 białek, 10 dag mąki do posypania, 3 łyżki tartej bułki, cynamon, starta skórka z cytryny, sól.

Ziemniak ugotuj w mundurku, Odstaw do wystudzenia i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Całość wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go i pokrój w niewielkie romby.

Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku. Następnie posyp tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.