Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Opolskie żołądki w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 60–70 dag żołądków, 1 kawałek pora (tylko biała część), 1 duża marchewka, 2–3 łyżki masła, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, suszony majeranek, odrobina soku z cytryny.

1 Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 90 minut.

Reklama

W tym czasie marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Żołądki odcedź, osącz.

2 Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej składniki wrzątkiem, (ew. bulionem drobiowym). Duś pod przykryciem ok. 40 minut.

Kiedy mięso będzie już miękkie, przypraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietanę. Całość zagotuj. Przed podaniem udekoruj, np. koperkiem. Serwuj z piure ziemniaczanym.

Przygotowanie ok. 3 godzin . 1 porcja 390 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.