Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:06)

    Omlet z sadzonymi jajkami

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju, 3-4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku.

1 Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw w łupinach. Wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odlej, ostudź, a potem obierz z łupin.

Reklama

2 Obrane ziemniaki drobno posiekaj (jeśli nie masz czasu, możesz je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, ale wtedy placek będzie mniej chrupiący). Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

3 Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nałóż masę ziemniaczaną, rozprowadź, dobrze dociśnij łyżką. Smaż na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie przełóż ostrożnie omlet na drugą stronę i dolej resztę oleju.

4 Na wierzchu przysmażonego omletu zrób łyżką wgłębienia (dociśnij masę do spodu). Do każdego wgłębienia wbij jedno całe jajko. Oprósz je solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką.

Dopiekaj całość jeszcze kilkanaście minut, aż jajka się zetną. Jeśli masz patelnię z odłączaną rączką, nie przykrywaj jej, lecz wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.

5 Szczypiorek opłucz i osusz, drobno posiekaj. Posyp omlet i od razu podawaj na stół.

Świat kobiety
Więcej na temat:omlet | szczypiorek | ziemniaki | z | jaja

Zobacz również

  • Kopytka z bobu

    Składniki na 4 porcje: 1 kg bobu (po ugotowaniu i obraniu waży ok. 70 dag), 30 dag mąki pszennej, 3 jajka, sól, świeżo mielony pieprz. Okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne, 2 białe cebule. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.