Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Omlet gospodarski

Składniki na 6 porcji: 6 ziemniaków, 2 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 6 jajek, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 1 łyżka ziół prowansalskich, olej do smażenia, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie około 15 minut, odlej, pozostaw do ostudzenia.

Reklama

2. W tym czasie obierz, opłucz, osusz, a następnie drobno poszatkuj cebule. Boczek pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, smaż go tak długo, mieszając, aż otrzymasz rumiane skwarki.

3. Wrzuć posiekaną drobno cebulę, oprósz solą. Smaż ze skwarkami 3-5 minut. Patelnię zdejmij z ognia.

4. Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz zioła prowansalskie. Masę jajeczno-śmietanową dopraw solą oraz pieprzem.

5. Przestudzone ziemniaki pokrój w średniej grubości plasterki. Patelnię z przesmażoną cebulą i skwarkami ponownie ustaw na kuchence. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, ułóż warstwę ziemniaczanych plastrów, zalej częścią masy jajecznej. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i wlej resztę jajek.

6. Omlet smaż na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Co pewien czas podważaj nożem warstwę ziemniaków tak, by płynna masa jajeczna mogła spłynąć na spód.

Świat kobiety
Więcej na temat:omlet | olej do smażenia

Zobacz również

  • Gołąbki z młodej kapusty, z kaszą bulgur i pieczarkami

    Składniki: główka młodej kapusty, ok. 1 l wody, ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli, cebula, 15 dag pieczarek, wywar, np. drobiowy do zalania gołąbków, olej do smażenia, jajko, sól, pieprz. Sos... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.