Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (15:00)

    Niedrogie dania ze szparagami

Białe na zupę: Pęczek obranych i pokrojonych szparagów włóż do garnka, zalej 3–4 l wody. Dodaj sól, odrobinę cukru i łyżkę masła. Gotuj do miękkości.

Wsyp posiekany świeży lubczyk. Z mąki i masła zrób zasmażkę, dodaj śmietanę i wlej do zupy. Pogotuj ok. 10 min, dodaj świeży pieprz. Podawaj z grzankami.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zielone do makaronu

Na patelni roztop masło, dodaj pokrojone szparagi i smaż, aż będą miękkie, ale chrupiące. Dołóż pokrojoną młodą cebulkę, sól, pieprz i smaż ok. 2 min.

Reklama

Wlej jajko roztrzepane ze śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Połącz warzywa z ciepłym makaronem. Dołóż pokrojone pomidory, posyp tartym serem.

Skórki z jabłek i gruszek do wykorzystania

Nie wyrzucaj takich skórek, bo pod nimi jest najwięcej witamin. Dodaj skórki do sałaty, polej olejem i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, dosłódź odrobinką miodu. Otrzymasz chrupiącą kwaskową i zdrową sałatkę.

Naj
Więcej na temat:Nie | Dania

Zobacz również

  • Kopytka z bobu

    Składniki na 4 porcje: 1 kg bobu (po ugotowaniu i obraniu waży ok. 70 dag), 30 dag mąki pszennej, 3 jajka, sól, świeżo mielony pieprz. Okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne, 2 białe cebule. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.