Reklama
  • Czwartek, 8 listopada 2012

    Najlepsze przepisy z serkami topionymi - tanio i smacznie

Ten prosty składnik pomoże wyczarować niezwykłe dania!

Zdjęcie

Zupa porowo-grzybowa /Smacznego
Zupa porowo-grzybowa
/Smacznego

 

Zupa porowo-grzybowa

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g pieczarek
  • 4 pory
  • 125 g gotowanej szynki (w plastrach)
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego z ziołami
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w ćwiartki, pory w plasterki, szynkę w paski. W rondelku roztopić masło, przesmażyć pory (2 łyżki porów odłożyć), wsypać mąkę, zamieszać i ciągle mieszając wlać bulion. Dodać serek topiony i gotować 5 minut (cały czas mieszając).

Na patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby 5 minut, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut, doprawić pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć szynkę. Gotową zupę posypać porami i szynką.

Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

 

Smacznego

Zobacz również

  • Kluski  z jabłkiem

    Składniki: 750 mleka, 5 łyżek cukru, 25 dag ryżu, laska wanilii, 5 łyżek soku z cytryny, 1 kg  kwaśnych jabłek, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki bułki tartej, olej, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.