Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Nadziewane ziemniaki

Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach na półtwardo. Odlej, lekko przestudź. Z każdego ziemniaka wytnij ćwiartkę miąższu. Środek oprósz solą.

2 Cebule obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i posiekaj. Wymieszaj z cebulą. Marchewki oczyść, opłucz. Pokrój w kosteczkę. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Pod koniec gotowania wrzuć oczyszczony i pozbawiony końcówek groszek cukrowy.

3 Obgotowane warzywa odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Później groszek pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj marchewkę i groszek. Smaż 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem.

4 Ziemniaki ułóż na blasze, napełnij farszem, posyp pokruszoną fetą. Piecz w 170 st. 15 minut. Śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą oraz pieprzem. Dip podaj do ziemniaków.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.