Reklama
  • Wtorek, 12 marca 2013 (13:07)

    Mielone z parówką i kapustą

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, 3 długie parówki wieprzowe lub 6 mniejszych, kilka liści włoskiej kapusty, 1 jajko, 1 mała kajzerka, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, 1 mała cebula, olej do smażenia.

Ewentualnie:

Reklama

drobno mielona bułka tarta, 1/2 łyżki drobno siekanego świeżego koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Liście kapusty zblanszuj we wrzątku, przełóż na sito, przelej od razu zimną wodą i odstaw na chwilę do osączenia. Długie parówki przekrój na pół, każdą owiń miękką częścią liścia kapusty i lekko zwiąż nitką i odłóż.

2. Bułkę kajzerkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.

3. Jajko umyj i rozbij w całości wprost do miski z mięsem mielonym. Jeśli zrazy przygotowujesz z siekaną zieleniną (natką lub koperkiem), dodaj teraz zioła. Mielone mięso połącz ze starannie odciśniętą bułką, jajkiem i posiekaną cebulą.

Przypraw solą oraz pieprzem i dokład nie wyrób masę mięsną (najlepiej zrobisz to dłonią). Następnie masę podziel na 6 równych części. Masa powinna być spójna. Gdyby okazała się za rzadka, dosyp bułki tartej i ponownie wyrób.

4. Każdą porcję masy mięsnej rozpłaszcz na dość gruby placek i owiń nim parówkę w kapuście (wcześniej koniecznie usuń nitkę przytrzymującą liść). Dokładnie zlep mięso.

Smaż zrazy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podawaj z młodą marchewką i ziemniakami.

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 395 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 30 dag bobu (może być mrożony), 1 mała marchewka, 1 cebula, 1 jajko, bułka tarta, 2 łyżki ziarenek sezamu, olej do smażenia, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.