Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Meksykański tort

Składniki na 5-6 porcji: 5 placków tortilli, 1 średnia cukinia, 2 pomidory, 45 dag mięsa mielonego, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 25 dag czerwonej fasoli konserwowej, 1 i ½  szklanki przecieru pomidorowego, ¾ szklanki ryżu, 15 dag startego żółtego sera, olej, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Fasolę opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jeszcze ciepły wy mieszaj z 1 szklanką przecieru po midorowego (ewentualnie podgrzej, by ryż wchłonął przecier).

Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 7 min. Wlej pozostały przecier, duś na średnim ogniu ok. 15 min. Dodaj fasolę, dopraw solą oraz pieprzem. Cukinię przesmaż na 2 łyżkach oleju. Gdy wystygnie, dodaj pomidory i wymieszaj.

2. Placek tortilli ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż ½ mięsa, posyp 1-2 łyżkami sera i przykryj drugim plackiem. Rozłóż ryż, posyp serem.

Na to ułóż kolejny placek i pomidory z cukinią. Przykryj plackiem, wyłóż pozostałe mięso, posyp serem a na to ostatni placek. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 10 min w temp. 180°C.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.