Reklama
  • Środa, 31 lipca 2013 (13:17)

    Leczo z kapusty i pieczarek

SKŁADNIKI: 50 dag pieczarek, pół główki kapusty, papryka, pomidor, czosnek, ziemniak, 1/3 szkl. soku z cytryny, masło, olej, sól, pieprz, ostra papryka, natka, wegeta , szczypta cukru lub miodu.

Reklama

1. Kapustę poszatkuj, sparz wrzątkiem, odcedź. Zagotuj 3/4 litra wody, przypraw solą, pieprzem, wegetą. Włóż kapustę i chwilę gotuj. Ziemniak obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Drobno pokrój marchew i paprykę. Pomidor obierz i pokrój w ćwiartki, pieczarki – w plastry, po czym skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

2. Na oleju podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje woda. Włóż do kapusty, dodaj starty ziemniak, cukier i duś razem na małym ogniu.

3. Włóż dwie łyżki masła, wsyp natkę, wymieszaj, ale już nie gotuj. Przypraw do smaku. Danie smakuje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, podsmażonymi na maśle i posypanymi koperkiem. Można podać z pieczywem lub ryżem.

Porcje 5 Przygot. 40 min Cena 0,80 zł Kalorie 290 kcal

Jadwiga Smolińska z Koronowa

Takie jest życie
Więcej na temat:leczo | z | Lorie | ceny | pieczarki

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 200 g ryżu ● cebula ● 2 łyżki masła ● ostra papryczka ● jajko ● 150 g mielonego białego sera ● 100 g twardego żółtego sera ● sól i pieprz ● olej ● 4 łyżki bułki tartej ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.