Reklama
  • Wtorek, 22 marca 2016 (14:05)

    Kule nadziewane kaszanką

Na ciasto: •30 dag mąki pszennej •60 dag ugotowanych ziemniaków •szczypta soli •1 jajko. Na farsz: •40 dag kaszanki •1 cebula •pieprz, sól •suszony majeranek •olej do smażenia. Dodatkowo: •15 dag wędzonego boczku do okraszenia klusek •kilka listków natki do dekoracji.

1. Farsz: cebulę obieram, siekam. Smażę na oleju na szklisto. Dodaję kaszankę wyjętą z osłonki. Smażę razem 5-7 minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.

2. Ciasto: ziemniaki przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa. Mieszam z mąką, szczyptą soli oraz jajkiem. Zagniatam gładkie ciasto. Odrywam po kawałeczku. Robię placuszki. Nakładam na nie po porcji farszu. Mocno zlepiam brzegi i formuję kule.

Reklama

3. Kluski wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia (razem ok. 20 minut). Wyjmuję. Boczek kroję w kostkę, wysmażam go na chrupko. Polewam kluski. Danie dekoruję natką.

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.