Reklama
  • Środa, 12 marca 2014 (14:00)

    Krokiety ziemniaczane z wątróbką i kurkami

Ciasto: 1 kg ziemniaków, cebula, 2 łyżki natki, 2 żółtka. Farsz: 20 dag mrożonych kurek (lub innych ulubionych grzybów), 20 dag wątróbki drobiowej, łyżka soku z cytry ny, łyżka natki. Ponadto: jajko, mąka i bułka tarta do panie rowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

1. Ciasto: ziemniaki wyszoruj, ugotuj. Ostudź, obierz, zmiel. Cebulę i natkę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków razem z żółtkami, oprósz solą i pieprzem, wyrób.

2. Farsz: grzyby ugotuj. Wątróbki oczyść, drobno pokrój. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż grzyby i wątróbki. Dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.

3. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki. Na każdym ułóż farsz, zlep, formując owalne kotlety. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Krokieciki podawaj np. z sosem czosnkowym.

Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,80 zł.

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:krokiety | ciasto | rybak | Agnieszka | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.