Reklama
  • Środa, 12 marca 2014 (14:00)

    Krokiety ziemniaczane z mielonym i pieczarkami

Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko. Farsz: 40 dag mielonego mieszanego mięsa, 4 duże pieczarki, 20 dag startego żółtego sera, cebula, po łyżce posiekanej natki i koperku, sól, pieprz. Ponadto: jajko, bułka tarta, olej.

Reklama

Przepis przysłała Izabela Boguś z Brzostówka.

1. Farsz: pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i podwójnie zmielone mięso. Wyrób, pod koniec dodając koperek i ser, przypraw.

2. Ciasto: ziemniaki zmiel. Dodaj szczyptę soli, jajko, mąkę ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto, powoli wsypując mąkę pszenną.

3. Z ciasta uformuj placki, ułóż farsz. Zlep, formując krokiety. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, usmaż na oleju.

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:krokiety | ciasto | przepis | z | ciasta | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: Szklanka białej fasoli (możesz użyć też ugotowanej fasoli z puszki) ● opakowanie makaronu ● mieszanka mrożonych warzyw, np. na zupę (może być z ziemniakami, groszkiem, fasolką,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.