Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Krokiety pieczarkowe z serem

NALEŚNIKI: 250 ml mleka, 250 ml wody mineralnej, 1 jajko, 25 dag mąki pszennej, olej do smażenia. FARSZ: 1 cebula, 50 dag pieczarek, 30 dag sera żółtego, 20 dag pieczonego mięsa w cienkich plastrach, sól, pieprz. DO PANIEROWANIA: 2 jajka, bułka tarta.

1 Naleśniki: mleko wymieszaj z wodą mineralną, jajkiem i mąką. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 20 minut.

2 Farsz: pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Drobniutko pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dołóż pieczarki, smaż mieszając, aż wyparuje cały płyn. Grzyby zdejmij z ognia. Zetrzyj grubo 20 dag żółtego sera. Wymieszaj go z pieczarkami. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.

Reklama

3 Mocno rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż cienie naleśniki. Na każdy nałóż plaster mięsa i porcję pieczarkowego nadzienia. Brzegi placków zawiń do środka, zroluj, uformuj krokiety. Panieruj je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmaż na rozgrzanym oleju (w sumie ok. 10 mint). Przełóż do formy.

4 Pozostały ser zetrzyj. Posyp nim wierzch krokietów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się stopi.

Naj
Więcej na temat:krokiety | farsz | z | ser

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 3 różnokolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta), 30 dag fasolki szparagowej, 2 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, garść oliwek, 2 szklanki soku pomidorowego l 3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.