Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Krokiety kartoflane z kiełbasą

Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 jajek, ok. 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag kiełbasy, 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku, 2–3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Kiełbasę potnij w drobną kosteczkę.

4 jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki, posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem oraz śmietaną. Farsz przypraw solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wystudź, potem wymieszaj z obiema mąkami oraz pozostałym jajkiem. Posól, wymieszaj.

2. Z masy uformuj małe placuszki. Na każdy nałóż porcję farszu. Zlep, formując kulki. Obtocz je w bułce tartej.

Porcjami wkładaj na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie 15 minut) ze wszystkich stron. Dobrze osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Naj
Więcej na temat:krokiety | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.