Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Krokiety kartoflane z kiełbasą

Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 jajek, ok. 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag kiełbasy, 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku, 2–3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Kiełbasę potnij w drobną kosteczkę.

4 jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki, posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem oraz śmietaną. Farsz przypraw solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wystudź, potem wymieszaj z obiema mąkami oraz pozostałym jajkiem. Posól, wymieszaj.

2. Z masy uformuj małe placuszki. Na każdy nałóż porcję farszu. Zlep, formując kulki. Obtocz je w bułce tartej.

Porcjami wkładaj na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie 15 minut) ze wszystkich stron. Dobrze osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Naj
Więcej na temat:krokiety | z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 200 g kurek ● 220 g białego ryżu, np. arborio ● 240 ml białego wytrawnego wina ● 400 ml bulionu drobiowego ● 3 łyżki masła ● 1 łyżka oliwy ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 5 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.