Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (14:00)

    Kotlety mielone z natką

Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1 duża cebula, 1 czerstwa kajzerka, 100 ml mleka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, smalec, masło, bułka tarta, siekany szczypior do dekoracji.

Reklama

1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na 1 łyżce masła, wystudzić. Kajzerkę namoczyć w mleku, gdy zmięknie, odcisnąć.

2. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, bułką i natką, doprawić solą i pieprzem.

3. Z masy formować owalne kotlety, delikatnie oprószyć mąką, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu.

Pod koniec smażenia podlać 100 ml ciepłej wody, przykryć pokrywą, dusić ok. 10 min, zdjąć pokrywę, odparować. Podawać ze szczypiorkiem.

Nasza rada

Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi. Przed położeniem ich na patelnię lekko je spłaszcz. Podczas smażenia nie oszczędzaj smalcu!

Przygotowanie: ok. 25 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.