Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Kotlety kartoflane

Składniki na 6 porcji: 3/4 kg ziemniaków, 1 cebula, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1,5 szkl. mąki, 2 jajka, 1 żółtko, 10 dag bułki tartej, olej, sól, pieprz, sałata.

1. Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach na miękko (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.

2. Obraną, umytą i starannie osuszoną cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, krótko zrumień. Dodaj rozdrobnione mięso mielone. Chwilę smaż razem, a potem przestudź.

Reklama

3. Przestudzone mięso z cebulą dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem (masa powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut.

4. Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.

5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z mąką.

Wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Podawaj na sałacie.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety
Więcej na temat:kotlety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje. Pyzy: 60 dag ziemniaków, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 30 dag czerwonej kapusty, sól, 10 dag wędzonego boczku, 1 łyżeczka majeranku, szczypta kminku, 1 łyżeczka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.