Reklama
  • Poniedziałek, 31 marca 2014 (14:00)

    Kotlety jajeczne z cebulką

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2 zł Skład na 4 porcje: ● 8 jajek ● 1 cebula ● 6-8 łyżek tartej bułki ● 1 łyżka masła ● 2-3 łyżki posiekanych ziół (natki pietruszki, szczypiorku) ● szczypa gałki muszkatołowej ● sól i pieprz ● tłuszcz do smażenia

1. Jedno jajko odkładamy, a pozostałe gotujemy na twardo 10 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.

2. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dorzucamy do jajek wraz z umytą, posiekaną zieleniną i taką ilością bułki tartej, by otrzymać dość gęstą masę. Do masy wybijamy surowe jajko i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej, solą i pieprzem.

Reklama

3. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy jajecznej niewielkie kotleciki. Lekko spłaszczymy i panierujemy w tartej bułce. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z warzywami, np. z gotowaną marchewką z groszkiem, ziemniakami lub z surówkami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Rewia
Więcej na temat:kotlety | cebula | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 mała cebula, ok. 10 dag słoniny albo tłustego boczku, ok. 4 łyżek octu lub soku z cytryny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ew. posiekane zioła i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.