-
Poniedziałek, 31 marca 2014 (14:00)
Kotlety jajeczne z cebulką
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2 zł Skład na 4 porcje: ● 8 jajek ● 1 cebula ● 6-8 łyżek tartej bułki ● 1 łyżka masła ● 2-3 łyżki posiekanych ziół (natki pietruszki, szczypiorku) ● szczypa gałki muszkatołowej ● sól i pieprz ● tłuszcz do smażenia
1. Jedno jajko odkładamy, a pozostałe gotujemy na twardo 10 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.
2. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dorzucamy do jajek wraz z umytą, posiekaną zieleniną i taką ilością bułki tartej, by otrzymać dość gęstą masę. Do masy wybijamy surowe jajko i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej, solą i pieprzem.
3. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy jajecznej niewielkie kotleciki. Lekko spłaszczymy i panierujemy w tartej bułce. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z warzywami, np. z gotowaną marchewką z groszkiem, ziemniakami lub z surówkami.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy