Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kotlety jajeczne

Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta.

czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,10 zł

Reklama

1 Osiem jajek wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Odlej, ostudź, obierz, a potem drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.

2 Kajzerkę zalej śmietaną, odstaw do namoczenia. Odciśnij, dodaj do posiekanych jajek. Obrane cebule drobno poszatkuj. Usmaż na rumiano na 2 łyżkach masła. Dodaj do jajek.

3 Szczypiorek opłucz, osusz, kilka łodyżek od- łóż, resztę posiekaj. Dodaj do masy na kotlety. Wbij ostatnie jajko. Całość starannie wyrób, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj osiem płaskich kotlecików.

4 Marchewkę z groszkiem ugotuj w osolonej wodzie. Zrób zasmażkę z 2 łyżek oleju i mąki. Połącz z warzywami. Dopraw solą i cukrem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kotleciki panieruj w bułce, smaż na złoty kolor. Jarzynkę rozłóż na talerze. Układaj po dwa przewiązane szczypiorem kotlety.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.