Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Kotleciki z kaszy bulgur

Składniki na 8 sztuk: 200 g kaszy bulgur, 1 cebula, 300 ml bulionu warzywnego, 50 g mąki pszennej, 100 g sera feta, 1 jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kaszę, mieszając smaż około 2 min. Następnie wlej podgrzany bulion, mieszając gotuj na małym ogniu 10-15 minut.

2. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj jajko, mąkę, ser feta oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 8 kotlecików.

Usmaż na mocno rozgrzanym oleju a następnie ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką lub warzywami na ciepło.

Rada: Do kotlecików świetnie pasuje też dip jogurtowo-czosnkowy. Wystarczy wymieszać 200 g gęstego jogurtu naturalnego z 2 dużymi ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

Przygotowanie: 40  minut. Sztuka: 190 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.