Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Kopytka z sosem pomidorowym po włosku

Składniki ● 1 kg ziemniaków ● 15 dag mąki pszennej ● 5 dag mąki ziemniaczanej ● jajko ● cebula ● olej ● puszka pomidorów ● 2-3 łyżki śmietany ● suszone zioła ● 3 dag parmezanu ● świeża bazylia ● sól i pieprz.

1. Ziemniaki w mundurkach gotuję z łyżeczką soli, studzę, obieram. Przeciskam przez praskę, łączę z 10 dag mąki pszennej, z mąką ziemniaczaną, jajkiem i szczyptą soli, zagniatam ciasto. Na posypanej resztą mąki stolnicy formuję wałki o śred. 1,5 cm.

Kroję je na kawałeczki, turlam po stolnicy. Wrzucam na osolony wrzątek, gotuję, aż wypłyną.

Reklama

2. Cebulę obieram, siekam, smażę w rondlu na łyżce oleju. Dodaję rozdrobnione pomidory z zalewą i łyżeczkę suszonych ziół. Duszę 10 minut.

Sos łączę ze śmietaną, doprawiam solą oraz pieprzem. Polewam kopytka. Podaje ze startym parmezanem i bazylią.

100 rad

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.