Reklama
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (11:42)

    Kopytka w sosie ziołowym

I jeszcze z dodatkiem czosnku.

Przepis przysłała Magdalena Magiera z Rzeszowa

Reklama

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 i pół dag masła, 2 jajka, 2 szklanki mąki, sól, pieprz. Sos: 2 łyżki oleju , pół szklanki bulionu warzywnego, 10 dag masła, 3 łyżki startego ostrego sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź, zmiel. Wymieszaj z jajkami, mąką i masłem, przypraw. Z ciasta uformuj wałki, pokrój na kopytka. Włóż do wrzątku, gdy wypłyną, gotuj 5 min.

2. Sos: czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj bulion i rozmaryn, zagotuj. Dodaj posiekane masło, wymieszaj. Polej kopytka, posyp serem.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,50 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kopytka | przepis | z | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag chudego twarogu, 1 jajko, 1 żółtko, 6 dag kaszy manny, 5 dag + 3 łyżki cukru, skórka starta z pomarańczy, sól, 30 dag owoców leśnych, 1 op. kisielu jagodowego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.