Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:06)

    Kopytka po sycylijsku

Składniki na 4 porcje: po 1 cebuli, chili i bakłażanie, 2 ząbki czosnku, olej, 5 dag koncentratu pomidorow., 50 ml białego wina, sól, pieprz, 25 dag pomidorów z puszki, 1 kg ziemniaków, 1 jajko , 30 dag mąki, oregano, bazylia, parmezan

1. Cebulę oraz czosnek obierz, poszatkuj. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Umyty bakłażan pokrój w kostkę. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju.

2. Na rozgrzany olej wrzuć kawałki bakłażana. Smaż, mieszając, aż warzywo zacznie miękknąć. Wówczas dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut.

Reklama

3. Do przesmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy, białe wino oraz lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duś ok. 20 minut. Na koniec dodaj posiekane chili. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.

4. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości w łupinach z dodatkiem soli. Odcedź i ostudź. Obierz, a potem przepuść przez praskę. Dodaj jajko i mąkę, dopraw solą. Zagnieć gładkie ciasto.

5. Z ciasta formuj wałeczki, krój na małe kawałki, zrób na nich wzory widelcem. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną. Wymieszaj z sosem. Posyp tartym parmezanem.

Czas ok. 70 min; porcja – 630 kcal, cena 2,80 zł.

Na kopytka najlepsze są ziemniaki stare, mączyste, które zawierają sporo skrobii, a bardzo mało wody. Jeśli przyrządzasz włoską wersję klusek, nie miel ich i nie miksuj, bo ciasto będzie zbyt kleiste.

Świat kobiety
Więcej na temat:kopytka | na | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje. Pyzy: 60 dag ziemniaków, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 30 dag czerwonej kapusty, sól, 10 dag wędzonego boczku, 1 łyżeczka majeranku, szczypta kminku, 1 łyżeczka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.