Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Kołacz z kiełbasą

Składniki na 20 porcji: 1 kg kiełbasy, 2 jabłka, 2 cebule, 2 jajka + 1 do posmarowania, 2 łyżeczki tymianku, 1 kg ciasta francuskiego , trochę mąki do podsypywania, masło do wysmarowania formy, 16 plastrów szynki, 2 łyżki musztardy, pieprz.

Reklama

Jabłka umyj, osusz i obierz. Przekrój na pół i wykrój gniazda nasienne. Kiełbasę wyciśnij ze skórki do miski. Dodaj starte na tarce jabłka, drobno pokrojone cebule i rozbełtane jajka. Masę dopraw listkami tymianku i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na duży placek. Wykrój koła o średnicy 24 cm. Formę wysmaruj masłem i wyłóż pierwszym plackiem.

Na placek przełóż jedną czwartą masy kiełbasianej, na niej rozłóż cztery plastry szynki i posmaruj musztardą. Przykryj kolejnym plackiem. Czynność powtarzaj, aż skończy się nadzienie.

Resztę ciasta rozwałkuj i wykrój koło (trochę większe od średnicy formy), a w środku małe kółko, by podczas pieczenia wydostała się para. Ciastem przykryj nadzienie i połącz krawędzie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia.

Powierzchnię posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temp. 170°C przez około 65 minut.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.