Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:05)

    Knedle z wędzonką i cebulką

Dużą cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce smalcu. 25 dag wędzonki pokrój w kostkę i podsmaż. Kg mączystych ziemniaków ugotuj w koszulkach w słonej wodzie. Odcedź, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj po 15 dag mąki i kaszy manny, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na placek o grubości ok. 7 mm i pokrój na kwadraty.

Reklama

Na środek każdego kładź farsz i formuj knedle. Gotuj partiami około 15 minut. Podawaj z duszoną kapustą białą lub czerwoną, posypane zrumienioną cebulką.

Przygotowanie ciasta: Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem (nie miksuj!). Dodaj mąkę, jajka i sól, zagnieć ciasto, ale nie wyrabiaj go zbyt długo.

Grubo rozwałkuj, oddzielaj porcje ciasta i nadziewaj. Ciasto na knedle można również przygotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej, kaszy manny lub zastąpić ziemniaki twarogiem, a nawet pszenną bułką. Warto wypróbować różne jego rodzaje.

Więcej na temat:knedle | z

Zobacz również

  • Racuszki z serem

    Składniki na 20 porcji: 3 dag drożdży, 28 dag mąki, 8 dag cukru, 220 ml mleka, 2 żółtka, sól, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 50 dag białego sera, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, olej, dżem więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.