Reklama
  • Piątek, 12 czerwca 2015 (14:00)

    Knedle i pierogi z truskawkami

Domowe są najlepsze. Przygotowanie ich trwa dłużej, niż kupno w pobliskim sklepie, ale warto. Pierogi: Z 500 g mąki, 1 żółtka, szczypty soli i płaskiej łyżeczki masła roztopionego w 230 ml gorącej wody, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, na kilka minut odstawiamy, by odpoczęło.

Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 milimetrów. Szklanką wycinamy kółka, na których kładziemy truskawki, zlepiamy. Gotujemy 7-8 minut od momentu, gdy wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną, cukrem brązowym itp.

Reklama

Knedle: 700 g obranych, ugotowanych letnich ziemniaków i 250 g twarogu półtłustego przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, trzy łyżki mąki pszennej i tyle mąki ziemniaczanej, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Odrywamy po kawałku, formujemy placuszki, na których kładziemy truskawki, zlepiamy w knedle. Gotujemy na wolnym ogniu 8-10 minut. Podajemy polane masłem stopionym z bułką tartą lub śmietaną, jogurtem owocowym itp.

Ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.