Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:00)

    Knedelki serowo-szpinakowe

Składniki: 20 dag pszennych bułek, 200 ml mleka, 25 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag masła, 7,5 dag sera gorgonzola (lub innego pleśniowego), 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 dag mąki

Przygotowanie: ok. 60 minut.

1. Bułki pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na 30 minut. Mrożony szpinak przełożyć do garnka, zalać 75 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 8 minut. Dobrze odsączyć na sicie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Odstawić do wystudzenia.

Reklama

2. Ser gorgonzola pokroić w kosteczkę. Szpinak wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać do namoczonego pieczywa. Wbić jajka i wsypać mąkę. Dołożyć pokrojony ser pleśniowy. Masę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić.

3. Z masy uformować 12 knedelków. Gotować je 10-12 minut w lekko posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzach. Stopić resztę masła. Polać nim knedelki. Danie udekorować np. listkami botwiny.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.