Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (09:05)

    Kluski z cebulową jarzynką

Składniki na 4 porcje: 4 duże ugotowane ziemniaki, 8 łyżek mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 5 cebul, 1 łyżka oleju, 20 dag boczku, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki śmietany 30 proc., sól, pieprz.

Reklama

1 Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wymieszać z obiema mąkami i ciepłym mlekiem.

2 Boczek pokroić w kostkę (4 plasterki odłożyć), obsmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną 1 cebulę, zrumienić. Ostudzić, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczanej. Wbić jajko, wymieszać, dodać sól i pieprz.

3 Z ciasta formować okrągłe kluski. Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 min, odcedzić.

4 Resztę cebul pokroić w talarki, zrumienić na oleju, zalać śmietaną i dusić, aż jarzynka zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kluskami i usmażonym boczkiem.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:kluski | ziemniaki | boczek | z

Zobacz również

  • Składniki: 800 g ziemniaków, 300 g różyczek brokułów, 2 ząbki czosnku 100 g mąki, 3 łyżki kaszy manny, 2 jajka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.