Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (13:05)

    Kluski z bryndzą

Składniki: 75 dag obranych ziemniaków, 15 dag drobnego grysiku, 15 dag mąki, 25 dag bryndzy, 25 dag boczku, sól. Przygotowanie:

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę. Całość wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia.

Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej skwarkami z boczku.

Reklama

Kluski posyp startym oscypkiem i podawaj z kubkiem kwaśnego mleka.

Na żywo
Więcej na temat:kluski | boczek | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki ryżu ● 2 szklanki mleka ● 3/4 kg jabłek ● cukier waniliowy ● łyżeczka cynamonu ● łyżeczka soli ● 2 łyżki cukru ● 2 łyżki masła. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.