Reklama
  • Czwartek, 11 lutego 2016 (13:05)

    Kluski z bryndzą

Składniki: 75 dag obranych ziemniaków, 15 dag drobnego grysiku, 15 dag mąki, 25 dag bryndzy, 25 dag boczku, sól. Przygotowanie:

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę. Całość wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia.

Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej skwarkami z boczku.

Reklama

Kluski posyp startym oscypkiem i podawaj z kubkiem kwaśnego mleka.

Na żywo
Więcej na temat:kluski | boczek | z

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.