Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Kluski śląskie z gulaszem

Składniki na 4 porcje: Gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, po 2 marchewki i cebule, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki , sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, olej. Kluski: 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć, dodać do cebuli.

2. Mięso i cebulę zalać 1/2 l wrzątku, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dusić razem ok. 20 min.

3. Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem.

Nasza rada

Żeby dodać idealną ilość mąki do ciasta na kluski, podziel utłuczone ziemniaki na 4 części, jedną wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę.

Przygotowanie: ok. 85 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.