Reklama
  • Wtorek, 22 marca (14:05)

    Kluski śląskie okraszone rumianą cebulką

Na farsz: •30 dag mięsa gotowanego lub pieczonego  •4-5 łyżek bulionu drobiowego. Na ciasto: •90 dag ziemniaków •1 jajko •mąka ziemniaczana. Do polania: •2 cebule •smalec lub olej do smażenia. Oraz: •sól, czarny pieprz •pieprz ziołowy.

1. Mięso miksuję. Dolewam bulion. Przyprawiam solą oraz pieprzem: czarnym i ziołowym. Ziemniaki obieram, myję, gotuję 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedzam, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Ziemniaki wkładam do miseczki. Wierzch wyrównuję.

Reklama

Dzielę masę na 4 części, jedną wyjmuję z miseczki. Puste miejsce wypełniam mąką ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków). Dodaję jajko i odłożone ziemniaki. Zagniatam.

2. Z ciasta robię placuszki. Nakładam farsz. Zlepiam, formuję kule. Partiami wkładam je do posolonego wrzątku. Gotuję kilka minut od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 25 minut). Wyjmuję. Podaję z cebulką zrumienioną na na smalcu lub oleju.

Anna Waliczek z Dzimierzy

Naj

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.