Reklama
  • Poniedziałek, 23 listopada 2015 (13:05)

    Klopsy ryżowe z żółtym serem

Składniki na 6 porcji: • 20 dag dzikiego ryżu • cebula • 2 łyżki masła • pół pęczka natki pietruszki • ostra papryczka • jajko • 15 dag mielonego białego sera • 10 dag twardego żółtego sera • sól • pieprz • 4 łyżki bułki tartej.

1. Ser żółty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.

Reklama

2. Na dużej patelni teflonowej rozpuść masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę, imbir oraz ostrą papryczkę. Po chwili wsyp ryż i podsmaż go przez 2 minuty, cały czas mieszając.

Następnie dolej dwie szklanki wody, dodaj sól i gotuj do czasu, aż płyn odparuje. Wtedy dosyp starty ser żółty i całość wymieszaj.

3. Gdy składniki wystygną, wbij jajko, dodaj rozgnieciony ser biały, posiekaną natkę pietruszki i pieprz.

4. Z masy uformuj kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Udekoruj świeżymi ziołami.

Czas: 60 min. 1 porcja = 290 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:klopsy | z | ser | Żółty | żółty ser

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.