Reklama
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Kaszotto z burakami i kozim serem

Skład na 4 porcje: ● 350 g kaszy jęczmiennej ● 500 g buraków ● 100 ml białego wytrawnego wina ● litr bulionu warzywnego ● 2 ząbki czosnku ● 3–4 łyżeczki białego octu winnego ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól i pieprz do smaku ● 50 g koziego sera ● olej.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł

1. Surowe buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, octem winnym, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. pół godziny w 180ºC.

Reklama

2. Obrany czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jęczmienną i smażymy kilka minut, przez cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i trochę bulionu. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy ponownie dolewamy bulion – czynność powtarzamy do chwili, gdy zużyjemy cały. Garnek zestawiamy z ognia.

3. Do kaszy dodajemy podpieczone buraki, pokrojony w grubą kostkę kozi ser, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż kasza zabarwi się na czerwono sokiem z buraków. Gotujemy jeszcze na małym ogniu kilka minut uważając, żeby danie się nie przypaliło.

4. Kaszotto podajemy w garnku, posypane np. kiełkami rzodkiewki, razem z surówkami.

Zobacz również

  • Składniki: 3 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 10 dag słoniny, 1 szklanka bulionu, 1,5 szklanki kaszy pęczak, 1 łyżka masła, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.