Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Kapusta z grochem i boczkiem

Składniki na 4-6 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 50 dag grochu łuskanego, 25 dag boczku wędzonego, po 3 ziemniaki i cebule, sól, świeżo mielony pieprz, liście laurowe, kminek, ziele angielskie, smalec ze skwarkami do smażenia, po 2 łyżki mąki i masła.

1. Groch zalać wodą, odstawić na noc, następnego dnia przepłukać, ugotować do miękkości, pod koniec posolić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się grochu. Powinny się rozgotować.

2. Cebule obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na smalcu.

Reklama

3. Do cebuli dodać pokrojony boczek, przesmażyć. Kapustę przepłukać na sicie, odcisnąć, poszatkować. Zalać 1 l zimnej wody, dodać 2 liście laurowe, 2 sztuki ziela angielskiego, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 40 minut.

4. Do kapusty dodać podsmażoną cebulę z boczkiem i dusić jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem danie posypać kminkiem, dobrze doprawić. Zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Nasza rada

Część kapusty możesz zastąpić słodką, ale zanim ją dodasz, podgotuj ją. Danie oprósz lekko majerankiem, będzie lżej strawne.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.