-
Poniedziałek, 30 stycznia 2017 (13:05)
Kapusta z grochem i boczkiem
Składniki na 4-6 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 50 dag grochu łuskanego, 25 dag boczku wędzonego, po 3 ziemniaki i cebule, sól, świeżo mielony pieprz, liście laurowe, kminek, ziele angielskie, smalec ze skwarkami do smażenia, po 2 łyżki mąki i masła.
1. Groch zalać wodą, odstawić na noc, następnego dnia przepłukać, ugotować do miękkości, pod koniec posolić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się grochu. Powinny się rozgotować.
2. Cebule obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na smalcu.
3. Do cebuli dodać pokrojony boczek, przesmażyć. Kapustę przepłukać na sicie, odcisnąć, poszatkować. Zalać 1 l zimnej wody, dodać 2 liście laurowe, 2 sztuki ziela angielskiego, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 40 minut.
4. Do kapusty dodać podsmażoną cebulę z boczkiem i dusić jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem danie posypać kminkiem, dobrze doprawić. Zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Przygotowanie: ok. 65 minut
Nasza rada
Część kapusty możesz zastąpić słodką, ale zanim ją dodasz, podgotuj ją. Danie oprósz lekko majerankiem, będzie lżej strawne.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier więcej
Twój komentarz może być pierwszy