Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (14:05)

    Jarmużowe kopytka

SKŁADNIKI: 25 dag liści jarmużu, 25 dag mąki pszennej, jajko, 40 dag ugotowanych ziemniaków, laska kiełbasy, sól, olej.

1 Z jarmużu wykrój grube żyły. Zielone miękkie części wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj, aż liście zmiękną. Wyjmij łyżką cedzakową. Kiedy jarmuż ostygnie, odciśnij nadmiar wody i drobniutko posiekaj.

2 Zmiel ziemniaki. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, jarmuż oraz ziemniaki. Wyrób ciasto.

Reklama

3 Stolnicę podsyp mąką. Ciasto podziel na kilka części i uformuj wałeczki. Pokrój je na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotuj garnek z wodą. Kiedy zacznie wrzeć, posól i wlej trochę oleju. Porcjami wrzucaj kopytka. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na talerzach.

4 Pokrój kiełbasę i zrumień na oleju. Kopytka polej smażoną kiełbasą, udekoruj natką.

5 Takie zielone kopytka możesz przygotować także z dodatkiem gotowanego szpinaku oraz brokułów. Kupując kiełbasę, wybierz pikantne gatunki. Świetnie się komponują smakowo z kopytkami.

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Takie jest życie
Więcej na temat:kopytka | ciasto | FA

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 4 jabłka • 4 cienkie kaszanki • cebula • papryczka chili • sól• pieprz • majeranek • cynamon • olej • zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.