Reklama
  • Środa, 1 października 2014 (11:00)

    Jak przygotować polentę?

By zrobić tę włoską potrawę, należy ugotować kukurydzianą kaszę. Potem rozsmarować w formie, schłodzić i pokroić

Reklama

1Wodę wlej do rondla, zagotuj. Wsyp kaszę, mieszając (na porcję kaszy kukurydzianej użyj dwóch porcji wody).

2Posyp solą, gotuj na małym ogniu do miękkości (ok. 40 min), dolewając niewielkie porcje wody. Kaszkę często mieszaj od dna.

3Twardy żółty ser (najlepiej parmezan) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kaszy pod koniec gotowania.

4 Dodaj masło, energicznie wymieszaj (dzięki niemu polenta będzie bardzo kremowa).

5Masę wlej do natłuszczonej formy (lub wylej na tacę), równomiernie rozprowadź. Schłodź, przykryj folią alumi niową. Wstaw do lodówki do stężenia na 1-2 godziny.

6Formę z polentą przykryj deską, odwróć. Pokrojoną na kawałki polentę możesz podać do rosołu; bardzo smaczna jest usmażona na oleju.

Radzi szef kuchni Piotr Bruś-Klepacki

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:piotr | polenta

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 12 skrzydełek z kurczaka • 40 dag młodych ziemniaków • 40 dag fasolki szparagowej • 30 dag boczku wędzonego • 2 łyżeczki masła • 2 łyżki oleju • 6 gałązek natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.