Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (10:00)

    Jajka na twardo w mięsnej osłonce

Składniki: 8 jajek (wielkość M), ok. 50 dag mięsa mielonego indyczego (może być też wieprzowe lub mieszane), czerstwa kajzerka, jajko + żółtko, średnia biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka, bułka tarta do obtoczenia, przyprawa curry, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, masło klarowane.

1. Jajka (8 szt.) ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Kajzerkę zalej mlekiem, odciśnij.

Reklama

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko, zeszklij na maśle, wystudź.

3. Do mięsa dodaj cebulę z czosnkiem, kajzerkę, surowe jajko i żółtko. Masę wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sporą ilością curry oraz gałką muszkatołową.

4. Z masy mięsnej formuj małe placki. Na środku każdego połóż jajko na twardo, dokładnie oblep je mięsem, by powstały kulki. Każdą kulkę obtocz w bułce tartej i usmaż na rumiano na maśle klarowanym.

5. Podawaj gorące z pikantnym sosem pomidorowym.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,50 zł

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.