Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:06)

    Gulasz ziemniaczany

Składniki na 4 porcje: 1 duża cebula, 4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 kg ziemniaków, 1 łyżka otartego majeranku, 10 dag boczku, 30 dag kiełbasy, sól, pieprz

1. Cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, smaż 2-3 min. Oprósz mąką, smaż razem na złoty kolor.

2. Wsyp mieloną słodką paprykę. Wymieszaj całość, a potem, dalej mieszając, wlej 750 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Rozetrzyj ze sporą szczyptą soli.

Reklama

3. Słoną pastę czosnkową dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć obrane, opłukane pod bieżącą wodą oraz pokrojone na kawałki ziemniaki. Dodaj sporą szczyptę pieprzu oraz otarte listki majeranku. Gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem 15 min.

4. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Boczek pokrój w kostkę. Kiełbasę (zwyczajną, podwawelską, śląską, toruńską) pokrój w grubsze półplasterki.

5. Boczek wrzuć na rozgrzany tłuszcz i wysmaż. Powstałe skwarki dodaj do gulaszu. Na ten sam tłuszcz wrzuć kiełbasę. Przesmaż, przełóż do garnka z ziemniakami. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. rozlej do talerzy.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 mała cebula, ok. 10 dag słoniny albo tłustego boczku, ok. 4 łyżek octu lub soku z cytryny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ew. posiekane zioła i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.