Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Gulasz z soczewicą

Składniki na 4 porcje: 80 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag wędzonego boczku, 30 dag zielonej soczewicy, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 cebula, 30 dag marchewki, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 3 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz mielony.

Reklama

1. Marchewki i cebulę obierz, opłucz, pokrój w dość drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek wędzony potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej olej.

Wrzuć boczek oraz cebulę. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.

2. Soczewicę przesyp na sitko. Opłucz pod zimnym strumieniem bieżącej wody. Osącz i razem z pokrojoną marchewką dodaj do rondla. Dołóż też pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz posiekany czosnek, wymieszaj.

3. Doprowadź do wrzenia. Wlej gorący bulion. Przypraw solą oraz pieprzem. Do rondla dodaj kiełbasę. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu ok. 30 min.

4. Natkę pietruszki opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj i dodaj do gulaszu, wymieszaj.

5. Wyjmij kiełbaskę, pokrój ją w plasterki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż plasterki kiełbasy. Udekoruj listkami natki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Skladniki na 2 porcje: ● pół kg bobu ● 30 dag świeżego groszku ● 2 duże ząbki czosnku ● pęczek koperku ● łyżka oliwy z oliwek ● łyżeczka masła klarowanego ● 2 jajka ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.