Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Gulasz z dyni i kiełbasy zapieczony na cieście

Składniki na 6 porcji: 50 dag dyni, 1 op. ciasta francuskiego, 2 marchewki, 20 dag zielonego groszku, 30 dag kiełbasy, 30 dag brukselek, 1 żółta cukinia, 30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 jajka, 150 ml śmietany kremówki, sól, pieprz mielony, tłuszcz do formy, olej.

Reklama

1. Dynię opłucz, wytrzyj. Obierz ze skórki, usuń środek z pestkami, a miąższ pokrój w niezbyt grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na większe kawałki. Ugotuj w posolonej wodzie, osącz. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 5 min, osącz. Wędlinę pokrój na kawałeczki, zrumień na oleju.

Brukselki oczyść, zalej posoloną wodą, gotuj 10 min, osącz. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem, potnij na ćwiartki. Na dużej patelni roz grzej 2 łyżki oliwy. Obsmaż cu kinię, pieczarki oraz dynię.

2. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do jednej miski. Oprósz je solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp także zioła prowansalskie (rozetrzyj je w dłoni, by dały więcej aromatu) i wszystko delikatnie wymieszaj.

3. Ciasto francuskie ostrożnie rozwiń i wylep nim okrągłą, natłuszczoną (niezbyt grubo) formę. Wyłóż przygotowane składniki. Jajka zmiksuj ze śmietaną, przypraw. Sosem równomiernie polej tartę. Piecz 20–30 min w temp. 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.