Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Gulasz drobiowy z kabaczkiem

Składniki na 3 porcje: 1/2 młodego kabaczka lub cukinii, 1/2 kg piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kabaczek lub cukinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki (ale nie krój zbyt drobno). Pierś kurczaka pokrój w kostkę, cebulę obierz z łupin i posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, a gdy ostygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój w sporą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym przełóż ją do garnka. Na tej samej patelni przesmaż kurczaka. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem, za lej 1/2 szklanki wody i śmietanką. Wszystko przełóż do garnka z cebulą, gotuj około 10 minut.

Reklama

2. Na oddzielnej patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, lekko ją zrumień. 3. Pod koniec gotowania dołóż do garnka z kurczakiem pokrojone warzywa: kabaczka (lub cukinię) oraz pomidory, dodaj też zasmażkę. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj na ciepło z makaronem.

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 360 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól • pieprz. Farsz: 2 cebule • 40 dag mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.