Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Grzybowe kopytka

Składniki na 4 porcje: 30 dag świeżych prawdziwków lub podgrzybków, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 10 dag wędzonego boczku, tymianek, rozmaryn, olej i masło do smażenia, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

czas ok. 90 min; porcja – 440 kcal, cena 2,5 zł

Reklama

1 Grzyby oczyść, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Ostudź i przepuść przez praskę. Możesz też wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.

2 Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.

3 Boczek pokrój w paski, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj po szczypcie świeżych ziół, jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Usmaż grzyby.

4 Dodaj ugotowane kopytka oraz przesmażony boczek. Wymieszaj delikatnie zawartość patelni. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Dobra rada Aby ugotowane kopytka się nie skleiły, przelej je zimną wodą.

Świat kobiety
Więcej na temat:boczek | grzyby | kopytka | danie

Zobacz również

  • Skladniki na 2 porcje: ● pół kg bobu ● 30 dag świeżego groszku ● 2 duże ząbki czosnku ● pęczek koperku ● łyżka oliwy z oliwek ● łyżeczka masła klarowanego ● 2 jajka ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.