Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Gryczany piróg biłgorajski

Farsz: 35 dag ziemniaków, 15 dag sera twarogowego, łyżeczka smalcu, 40 dag kaszy gryczanej, 3 jajka, łyżka pieprzu ziołowego, sól, kilka gałązek posiekanej mięty. Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki, 10 dag masła, 1 dag drożdży, 1/2 szkl. śmietany, szczypta proszku do pieczenia, po 1/2 łyżeczki cukru i soli.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 120 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10-12 porcji

1. Ziemniaki obieram, gotuję i odcedzam, zostawiając trochę wody. Wsypuję kaszę, dodaję smalec (mogą być skwarki), ugniatam, przykrywam. Gdy przestygną, dodaję pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i miętę. Mieszam.

Reklama

2. Łączę śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło siekam z mąką, dodaję śmietanę z drożdżami, sól i zagniatam ciasto.

3. Ciasto rozwałkowuję. 2/3 ciasta wylepiam dno i boki natłuszczonej formy. Wykładam na to farsz. Przykrywam go resztą ciasta. Zlepiam dolne ciasto z górnym, dociskając je.

4. Piekę 80 min w temp. 180°C. Po 30 min przykrywam pergaminem. Podaję na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką.

Jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyśmienity! Teresa Skotnicka z Gozdowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:farsz | przepis | koszt | list | Produkt

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 25 dag wczorajszych kajzerek, 8 dag mąki, 10 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżce siekanych ziół – natki pietruszki, szczypiorku, koperku, 3 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.