Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Gotowane knedliki faszerowane kiełbasą

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, 2 łyżki oleju, 1/2 kg kiszonej kapusty, 1 łyżeczka kminku, cukier, 16 łyżek mąki, 2 łyżki smalcu, 1 jajko, 8 łyżek kaszy manny, 2 pętka kiełbasy śląskiej.

1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, ostudź.

Reklama

2. Obierz i drobno poszatkuj jedną cebulę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj opłukaną i osączoną kapustę kiszoną. Całość posyp kminkiem.

Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. Dopraw do smaku cukrem oraz solą.

3. Drugą cebulę obierz i pokrój w krążki, obtocz w łyżce mąki, przesmaż na smalcu na złoty kolor. Zimne ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Dodaj szczyptę soli, jajko, resztę mąki oraz kaszę mannę. Zagnieć składniki na gładkie ciasto.

4. Przygotowane ciasto podziel na cztery identyczne części. Każdą część rozwałkuj na prostokątny płat, zawiń w niego kawałek kiełbasy. Włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu 15 minut.

5. Wyjmij powstałe knedliki, odcedź, a następnie pokrój w plastry. Rozłóż na talerze, udekoruj krążkami cebuli i podawaj z kapustą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 dag drożdży, 6 łyżek cukru, 30 dag mąki, 400 ml maślanki naturalnej, 2 jajka, 2 łyżki rumu, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 30 dag śliwek, 5 dag masła, 1 opakowanie cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.