Reklama
  • Piątek, 6 lutego 2015 (13:05)

    Gołąbki z ziemniakami

Składniki: główka włoskiej kapusty,1,2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, vegeta, 40 dag surowego, wędzonego boczku, kostka rosołowa, szklanka mąki pszennej, łyżeczka majeranku, jajko, 1/2 szkl. śmietany

Reklama

1. Z kapusty usuwam zewnętrzne liście, wycinam głąb. Sparzam wrzątkiem i gotuję ok. 5 minut.

Odstawiam do wystudzenia.

2, Boczek kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni. Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam na sicie. Dodaję boczek, jajko i mąkę. Przyprawiam.

3. Na każdy liść nakładam farsz i zawijam ściśle. Na dnie garnka układam pozostałe liście, a na nich ściśle gołąbki.

Ok. 1/2 l wywaru z kapusty zagotowuję, dodaję kostkę rosołową i śmietanę.

Mieszam, zalewam gołąbki. Gotuję 40 min.

Przygotowanie 65 min

Porcja 380 kcal

Przepis na 4 porcje

Tylko 2 zł za porcję

Więcej na temat:boczek | przepis | gołąbki | z

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.