Reklama
  • Czwartek, 24 października 2013 (08:05)

    Gołąbki z wędzonką

Składniki na 4 porcji: 1 duża kapusta (biała lub włoska), 50 dag wędzonego boczku lub mielonego mięsa połączonego z wędzonką , 2 szklanki ryżu, 2 duże cebule, sól l pieprz, 2 duże pomidory, 2-3 strąki papryki (najlepiej w różnych kolorach)

Reklama

Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć, starannie obrać ze zniszczonych liści. Główkę włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą.

Gdy się zagotuje, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Kapustę dokładnie odcedzić i odstawić do ostudzenia.

Pomidory pociąć na ósemki lub w kostkę (warto je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Papryki oczyścić, pokroić w kostkę. Przestudzoną kapustę obrać z liści, jeśli trzeba, ściąć grubsze nerwy. Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Boczek pokroić w kostkę lub paseczki. Cebulę posiekać. Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę. Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku. Farsz zawijać w liście kapusty. Ułożyć w garnku na sitku. Parować ok. 40-50 minut.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:boczek | z | gołąbki

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki ryżu ● 2 szklanki mleka ● 3/4 kg jabłek ● cukier waniliowy ● łyżeczka cynamonu ● łyżeczka soli ● 2 łyżki cukru ● 2 łyżki masła. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.