Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia 2017 (15:00)

    Gołąbki z kaszą i pieczarkami

Składniki na 6 porcji: 1 główka kapusty włoskiej , 30 dag kaszy gryczanej niepalonej, 1 duża cebula, 1 l bulionu warzywnego, 10 dag pieczarek, 1 jajko, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, masło. Sos: 2 puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, cukier.

1 Kaszę dokładnie przepłukać na sitku, lekko osolić, ugotować do miękkości, by była kleista. Kapustę umyć, obrać z brzydkich liści, głąb wyciąć. Moczyć 3-4 min we wrzątku. Wystudzić, liście pooddzielać.

2 Cebulę umyć, obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki, udusić. Wymieszać z kaszą, jajkiem, bułką, doprawić solą, pieprzem i drobno posiekaną natką. Zawijać w liście, ułożyć w garnku wyłożonym liśćmi kapusty, zalać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 30 min.

Reklama

3 Na łyżce masła zeszklić posiekany czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą, udusić, doprawić do smaku. Zalać gołąbki.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.