Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (15:05)

    Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki na 24 sztuki: główka włoskiej kapusty • szklanka kaszy gryczanej • 15 dag suszonych grzybów • cebula • jajko • 3 łyżki koncentratu pomidorowego • 2 łyżki mąki • masło lub olej • sól • pieprz

Reklama

1. Kapustę sparz. Zdejmij z niej kilka warstw liści, wytnij z nich lub zbij głąb. Grzyby namocz w wodzie. Gotuj je 20 minut, odcedź, posiekaj. Wsyp kaszę do 2 szklanek wody, gotuj 15 minut na małym ogniu, odcedź. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby, kaszę, wymieszaj.

2. Na każdy liść kładź łyżkę farszu, zawijaj ściśle gołąbki. Jeśli liście są małe, możesz każdy z gołąbków przewiązać białą nitką. Na dnie garnka połóż kilka liści. Ułóż ciasno gołąbki, zalej wodą, przykryj liśćmi, gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

3. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Dodaj do sosu od gołąbków, wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Gołąbki z ziemniakami i mięsem

    Składniki: duża ładna kapusta włoska, 50 dag ziemniaków (waga po obraniu), 50 dag pieczarek, 50 dag mięsa mielonego drobiowego (filet z kurczaka), 3 łyżeczki przyprawy do gołąbków, kilka listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.