Reklama
  • Piątek, 18 października 2013 (09:05)

    Gołąbki w liściach winogron

Zainspirowana kuchnią grecką stworzyłam przepis na te oto gołąbki. Delikatne liście winogron, skąpane w pomidorowym sosie, kryją w sobie aromatyczny farsz. Nie sposób im się oprzeć.

Składniki: 20 średnich, jasnozielonych liści winogron, 12 dag ryżu, 15 dag mrożonego szpinaku, 4 suszone pomidory w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Sos: 2 szklanki przetartych pomidorów, ząbek czosnku, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Reklama

Przygotowanie: Liście winogronowe delikatnie umyj, osusz. Sparz wrzątkiem i zahartuj w zimnej wodzie (4 liście odłóż). Z liści odetnij ogonki i ewentualnie twarde nerwy.

Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, osącz. Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Czosnek obierz, posiekaj. Suszone pomidory osącz, posiekaj.

Olej rozgrzej w garnku, dodaj czosnek i szpinak, smaż 2-3 minuty. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj, smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Ostudź. Dodaj suszone pomidory, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia ułóż 1-2 łyżki farszu, zwiń.

Sos: czosnek obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj przetarte pomidory, przypraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi (jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlej ok. 1/3 szklanki wody).

Dno głębokiej patelni lub garnka posmaruj oliwą, wyłóż odłożonymi liśćmi, wylej ok. 1/3 sosu. Ułóż gołąbki, zalej resztą sosu, duś pod przykryciem 15 min.

Czas przygotowania: 55 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,50 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:gołąbki | sos | S.O.S. | olej | dno | Li

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 200 g ryżu ● cebula ● 2 łyżki masła ● ostra papryczka ● jajko ● 150 g mielonego białego sera ● 100 g twardego żółtego sera ● sól i pieprz ● olej ● 4 łyżki bułki tartej ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.