Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)

    Gołąbki ryżowe w liściach winogron - dolmadakia gialantzi

ok. 14 dużych winogronowych liści, 2 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu, olej, 2 cebule, 2 małe cukinie, po łyżce mięty i natki, sól, pieprz, 1 litr bulionu drobiowego, cytryna

Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.

1. Liście winogronowe zanurz we wrzątku na 3 minuty. Osącz. Cebule posiekaj, cukinie zetrzyj na tarce, podsmaż na oleju. Osącz. Miętę i natkę posiekaj.

Reklama

2. Ryż wymieszaj z warzywami i ziołami, przypraw. Po łyżce farszu ułóż na każdym liściu, zwiń. Dno rondla wyłóż pozostałymi liśćmi winogron, ciasno ułóż gołąbki. Zalej bulionem i sokiem z cytryny, przykryj liśćmi (gołąbki możesz też obciążyć małą pokrywką). Gotuj 25-30 min. Podaj z sosem serowym.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis | gołąbki

Zobacz również

  • Gołąbki z rodzynkami i sosem karmelowym

    Składniki: kapusta biała, po 25 dag mielonych wieprzowiny i wołowiny, 5 dag rodzynek, 2 łyżki masła, cebula i czerstwa bułka, jajko, sól, pieprz. Sos: po łyżce masła i mąki, cebula, 2 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.